Grup de lucru privind noi modalitati de impozitare a IMM-urilor din domeniul serviciilor - 28 ianuarie 2013

 

     Luni, 28.01.2013, a avut loc prima intalnire a grupului de lucru privind noi modalitati de impozitare a IMM-urilor din domeniul serviciilor.
     FPTR a luat parte la aceasta intalnire, alaturi de alti reprezentanti ai principalelor asociatii din turism precum: FIHR, OPTBR, ANTREC, organizatii patronale din domeniul serviciilor, dar si de reprezentanti ai mediului stiintific si academic de la: Academia de Studii Economice, Institutul de Cercetare-Dezvoltare in turism, etc.
      Tema principala a fost discutarea unor principii privind taxarea IMM-urilor care sa descurajeze evaziunea fiscala si munca la negru. Doamna ministru Grapini a informat ca pe 5 februarie va prezenta in Guvern un memorandum in acest sens si solicita colaborarea cu reprezentantii industriei si ai investitorilor.
      Pentru a alege solutii viabile privind viitorul sistem de impozitare, doamna Ministru Grapini a studiat situatia in mai multe tari europene si considera ca Romaniei i s-ar potrivi modelul olandez, mai exact: sa se creeze un organism format din 3 reprezentanti ai sectorului privat si cca 12-14 functionari din minister, care sa analizeze toate propunerile care se fac, urmand ca in cca 4 saptamani sa prezinte un punct de vedere bine documentat si justificat, indiferent daca este pozitiv sau negativ. 
      Un exemplu adus in acest caz a fost sectorul hotelarie-restaurant, pentru care s-au facut deja unele propuneri privind criterii de taxare si a fost ceruta opinia celor prezenti. Unii participanti au expus diferite variante de calcul, cum ar fi: calcul dupa cifra de afaceri, dupa nr. de camere, etc., introducerea unei "chei"de corectie fata de un venit prezumtiv, dupa nr. de salariati (pentru a fi atrasi sa declare angajatii), aceasta ultima propunere fiind luata in calcul ca o posibila varianta.
      De asemenea, sunt mentionate diferite modele practicate in alte tari.

      Luand in considerare analizele Ministrului delegat al IMM-urilor, Turismului si Mediului de Afaceri, doamna Maria Grapini, un lucru este cert: autoritatile guvernului sunt hotarate sa introduca acest impozit forfetar.
      In aceasta situatie exista doua solutii: 
  1. Ca organizatiile sa nu se implice in acest proces de elaborare a noului sistem de impozitare, iar acesta va fi conceput de catre persoane care nu lucreaza in mod direct in turism.
  2. Organizatiile sa se implice si sa creeze premizele unei impozitari juste, chiar daca nu toti operatorii din turism vor fi de acord cu conceptele propuse. 

      Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc si-a propus ca pe mai departe sa participe la toate intalnirile organizate in acest scop, insa va fi nevoie de sprijinul societatilor ce desfasoara activitati de turism pentru a furniza cat mai multe informatii si opinii privitoare impozitarea activitatii desfasurate in hotelarie, restaurante, alte activitati de turism.
      Deoarece activitatea de turism are foarte multe particularitati, trebuie gasita o cheie comuna diferitelor tipuri de cazare si a tipurilor de activitati de turism, in scopul unei definiri clare si etice a activitatilor ce vor urma a fi impozitate.
      In cadrul discutiilor purtate la aceasta prima intalnire, reprezentantii FPTR au sustinut ca societatile care platesc impozit in momentul de fata, sa plateasca mai putin pe viitor, iar cei care nu platesc deloc sau platesc putin, sa plateasca impozitul in mod echitabil.
      FPTR sustine ca o activitate comerciala trebuie sa fie impozitata, dar militeaza ca impozitul sa fie echitabil si incurajator pentru activitatile de turism din Romania.