60.000 de turisti sunt asteptati la munte in aceasta perioada - 2 ianuarie 2014

Daca cei mai multi dintre romani, nu privesc cu entuziasm venirea iernii, pentru detinatorii de structuri de cazare din zona montana situatia este mai mult decat imbucuratoare. Zapada,  va duce la cresterea gradului de ocupare in statiunile montane, de la 15-20% in luna ianuarie pana la 60-70% la inceput de februarie.

Conditiile meteo favorabile, mai ales pentru sporturile de iarna, vor aduce turisti atat in weekend cat si in timpul saptamanii viitoare, care coincide cu vacanta de iarna a elevilor. In aceste conditii, ne asteptam ca in weekend si saptamana viitoare, sa se ajunga la un numar de 60 000 de turisti in zona montana. Capacitatea de cazare in anul 2013, in statiunile montane, era de 45427 locuri clasificate, dar deoarece se practica si cazarea in structuri neclasificate, numarul de locuri este mult mai ridicat, ajungand la 100 000 locuri nivelul intregii tari.

Numarul mic de turisti si implicit incasarilor din segmentul de turism montan, din luna ianuarie, ne confirma faptul ca acest tip de turism este meteo dependent. Cu toate acestea, nu s-a luat nicio masura pentru a favoriza sau pentru a promova statiunile montane, in acest contex nefavorabil.

Sejurul mediu, in aceasta perioada este de 1,2 nopti iar tarifele medii pentru structurile clasificate sunt:
 - la hotel, vila, cabana 1*     30 lei pers / noapte
 - la hotel, vila, cabana 2*     50 lei pers / noapte
 - la hotel, vila, cabana 3*     80 lei pers / noapte
 - la hotel, vila 4*                   120 lei pers / noapte
 - la hotel, vila 5*                   160 lei pers / noapte

Propunerile si solicitarile FPTR pentru promovarea statiunilor montane din aceasta perioada sunt urmatoarele:
•    Aplicarea unui TVA unitar, de 9%, pentru toate serviciile turistice astfel incat tarifele sa devina mai accesibile;
•    Refacerea Legii Tichetelor de vacanta, care in acest moment este nefunctionala.
•    Demararea unor programe la nivel local si national, de promovare a statiunilor montane;
•    Finalizarea autostrazilor si constientizarea patronilor din turism, reprezinta la momentul actual deziderate utopice.

FPTR va lansa, in curand, Programul Special “O saptamana la munte”, ajuns la cea dea XI editie, prin care ne propunem sa crestem numarul de turisti din zona montana carora le vom oferi tarife speciale, reduse cu pana la 50% fata de tarifele normale din aceasta perioada.

*Aceste date sunt aproximative şi au fost obţinute pe baza datelor furnizate de sistemul de rezervări www.RezEx.ro, a estimărilor realizate de membrii FPTR şi a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism.

FEDERATIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMANESC
Presedinte,