Comunicat de presa 16 iunie 2016

  • Comunicat de presa

    16.06.2016
    Subiect: Întrevederea dintre reprezentanţii investitorilor din turismul românesc, 
                   senatori ai României, reprezentanţii Guvernului şi autorităţile locale 
    Organizator: Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc
    Locaţie: Phoenicia Holiday Resort 
    Data eveniment: 15 iunie 2016
    Teme discuţie:
    1. Turismul românesc trecut, prezent şi viitor
    2. Relaţia dintre investitorii din turismul românesc şi autorităţile statului

         Miercuri, 15 iunie 2016, la Phoenicia Holiday Resort din Mamaia Nord - Năvodari, a avut loc întrevederea dintre reprezentanţii FPTR, ANT, un grup de 30 de senatori, primarii localităţilor Mangalia - Cristian Radu, Năvodari - Florin Chelaru şi viceprimarul municipiului Constantă - Costin Rasauteanu.
       
        Printre senatorii prezenţi putem nominaliza pe: Ecaterina Andronescu fost ministru al Educaţiei, Preşedinte al Comisiei de Educaţie din Senat, Eugen Orlando Teodorovici - fost ministru al Fondurilor Europene şi ministru de Finanţe, actual senator în Comisia de Finanţe, Liviu Pop, fost ministru pentru Dialog Social actual membru al Comisiei de Muncă, Mihnea Costoiu, fost ministru pentru Învăţământul Superior, Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică, actual membru al Comisiei de Educaţie din Senat, Georgica Severin, Preşedintele Comisiei de Cultură din Senat, Şerban Nicolae - Comisia Juridică a Senatului, Mihai Fifor - lider de grup.

        În cadrul dezbaterii, mediul de afaceri a prezentat autorităţilor sub titulatura "10 pentru turismul românesc" - 10 teme de lucru care pot readuce turismul naţional acolo unde s-a aflat în urmă cu trei decenii.

     Cele 10 teme au fost:
    1. Reinfiintarea Ministerului Turismului şi realizarea unui plan de promovare asumat de 
      patronatele din turism;
    2. Elaborarea unei strategii privind şcolile profesionale din turism;
    3. Elaborarea unor facilităţi pentru forta de munca sezoniera;
    4. Administrarea staţiunilor turistice de către societăţi constituite prin parteneriat 
        public-privat;
    5. Implicarea altor ministere în susţinerea turismului: educaţie, economie, muncii, 
        transporturilor, mediului, culturii;
    6. Susţinerea turismului balnear - o societate sănătoasă este o societate prospera;
    7. Realizarea unui plan de investiţii pentru staţiunile turistice;
    8. Deblocarea legii impozitului specific;
    9. Aprobarea prin lege a planului de urbanism pentru staţiunile turistice;
    10. Crearea de condiţii speciale pentru turismul din Delta Dunarii.

          Membrii Senatului, ai autorităţilor locale dar şi membrii Federaţiei şi-au exprimat opiniile pe cele 10 teme. Principala concluzie care s-a desprins a fost aceea că mediul de afaceri din turismul românesc doresc o comunicare continua cu autorităţile statului, în care cei din urmă să aibă o imagine cât mai clară asupra problemelor turismului, pentru a putea găsi soluţiile cele mai bune, în vederea rezolvării tuturor problemelor pe care industria le întâmpină.
     
         Una din temele propusă de investitori a fost cea a reînfiinţării ministerului turismului, sau înfiinţarea unei structuri (minister sau autoritate) care să fie în subordinea primului ministru şi care ar putea evita instabilitatea instituţională la care asistăm în ultimii 10 ani. Acest minister sau autoritate ar trebui să elaboreze un program de dezvoltare şi promovare a turismului naţional. 

         O altă problemă importantă pe marginea căreia s-a discutat prelungit a fost cea legată de structura anului şcolar, care îi nemulţumeşte pe investitorii în turismul de pe litoral. Investitorii din turism au vorbit şi despre lipsa personalului calificat, începând de la bucătari şi ospătari până la cameriste. "Acum este important să şcolarizăm tinerii pe domenii de activitate de care economia are nevoie şi nu ce vrea fiecare dintre noi. " a declarat Mohammad Murad, Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

         În urma discuţiilor, una din concluziile importante a fost aceea că există o necesitate de imbunătăţire a dialogului sincer si constructiv dintre investitori din turism şi autorităţile statului. Aşadar, săptămâna viitoare reprezentanţii FPTR au fost invitaţi în Senat pentru dezbaterea temelor propuse, în comisiile de specialitate. FPTR salută totodată nouă abordarea a modului de comunicare transparent dintre mediul de afaceri din turism şi mediul politic-administrativ.

    FEDERATIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMANESC
    Presedinte,
    Mohammad Murad

    Relatii suplimentare:
    Dr. ing. DRAGOS RADUCAN
    PrimVicepresedinte Executiv FPTR
    Tel 0744.544.056
  •  

  •  
  •