COMUNICAT DE PRESA - 5 IANUARIE 2011

Romania au incercat sa uite de criza economica si au demonstrat ca stiu sa se distreze si sa profite de timpul liber si mai ales de reduceri, iar de Revelion, multi au preferat sa petreaca intr-un club, un hotel sau o pensiune din tara sau din strainatate.

Cele mai solicitate statiuni din tara noastra au fost ca de obicei cele de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 98%. Oferta de locuri de cazare este în continuare mult depasita de cerere, iar scaderea tarifelor cu o medie de 15%  fata de anul trecut a facut ca hotelurile si pensiunile sa fie pline de Anul Nou in aceasta zona. De asemenea Valea Prahovei este ticsita de constructii particulare ceea ce face ca statiunile sa fie sufocate in aceasta perioada de turisti si vizitatori. Si in celelalte statiuni montane cererea a fost mare ajungandu-se la un grad de ocupare de 85 % din capacitatea de cazare.

Un alt segment solicitat a fost cel al marilor orase, unde au petrecut  trecerea in noul an in hoteluri,  restaurante si restaurante aproximativ 20.000 turisti. In turismul rural au sarbatorit Anul Nou aproximativ 22.000 turisti. Pe langa acesti turisti inregistrati oficial au mai sarbatorit cel putin tot atatia in pensiunile neomololgate.

Exista o categorie de turisti care prefera sa-si petreaca Revelionul in Delta Dunarii insa numarul acestora este in continua scadere,desi tarifele au fost foarte convenabile. Desi litoralul romanesc dispune de aproape 5.000 de locuri de cazare incalzite, aceasta destinatie nu a reusit sa atraga decat 700 de turisti, in scadere cu 12.5% fata de anul trecut.

La aceste cifre se adauga aproximativ 14.000 de turisti care au petrecut sarbatorile in diferite statiuni balneoclimatice, ceea ce inseamna o scadere cu 12.5% fata de anul trecut.

De asemenea aproximativ 8.370 de turisti au petrecut Sarbatorile de Iarna in strainatate, in scadere cu 25% fata de anul trecut. Cele mai solicitate destinatii externe au fost: Austria , Bulgaria , Egipt, Grecia,  Turcia, Franta. De asemenea, exista si turistii individuali care nu au apelat la servicii de turism organizat, dar numarul acestora nu poate fi apreciat.

Datorita scaderii tarifelor fata de anii precedenti si a numeroaselor oferte de early booking pentru Revelion 2011, previziunile operatorilor din turism la inceputul lunii decembrie au fost mai optimiste.

Centralizarea de anul acesta a preferintele romanilor de Revelion, se prezinta astfel:

  • TURISM INTERN: aproximativ 78.100 turisti (in scadere cu 18.1% fata de anul trecut) care au cheltuit 74.519.896 lei (in scadere cu 40.1 % fata de anul trecut)
  • TURISM EXTERN: aproximativ 8.370 turisti (in scadere cu 20.2% fata de anul trecut) care au cheltuit aproximativ 4.199.500 Euro(in scadere cu 15.2% fata de anul trecut)

Se observa ca in turismul intern tarifele au scazut cu 20-25% fata de anul trecut, in timp ce in turismul extern tarifele au scazut cu numai 10%. Cu toate aceste reduceri de tarife, numarul turistilor a scazut la nivelul anului 2004. Cauzele principale ale scaderii circulatiei turistice prilejuita de sarbatorile de iarna din 2011 au fost:

  • perioada scurta de concediu din acest an(Craciunul si Anul Nou au fost in week-end)
  • scaderea puterii de cumparare si tarife inca mari fata de castigurile romanilor
  • dezvoltarea programelor artistice de revelion in piete publice