Comunicat de presa avize ISU 1 ian 2016

FPTR si HORA face un apel catre toti operatorii HORECA sa se conformeze de urgenta legilor in vigoare

  • Federatia Patronatelor din turismul Romanesc – FPTR – alaturi de Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania – HORA – recomanda cu tarie ca unitatile de alimentatie sa se conformeze imediat la legile privind siguranta in locatii
  • Obligativitatea obtinerii avizelor ISU pana la 1 ianuarie 2016 risca sa blocheze activitatea operatorilor HORECA; FPTR impreuna cu HORA propune ca pentru cei care au depus deja dosarele spre avizare la ISU sa se acorde un termen de 6 luni pentru a obtinrea avizului respectiv, fara a le fi suspendata activitatea
  • FPTR si HORA solicita organismelor competente perfectionarea responsabila a normativului ISU, astfel incat el sa fie actualizat conform cerintelor si necesitatilor actuale, care sa-l faca aplicabil, punand pe primul loc siguranta cetatenilor

FPTR si HORA militeaza activ pentru cresterea sigurantei in toate unitatile de alimentatie publica si sustine eforturile autoritatilor orientate in directia prevenirii aparitiei situatiilor de risc. Organizatia noastra face apel catre toti operatorii din domeniu pentru conformarea imediata la lege fara exceptie, in vederea protejarii sigurantei cetateanului si eliminarii oricaror factori care ar putea pune in pericol consumatorii.

In acelasi timp, insa, FPTR si HORA cere factorilor competenti responsabilitate in luarea deciziilor care pot afecta grav unul dintre cele mai importante sectoare economice ale Romaniei. In acest sens, HORA solicita acordarea unui termen de sase luni de la data depunerii de catre operator a documentatiei spre avizare, timp in care acesta sa poata functiona in continuare. Operatorul care doreste obtinerea avizului ISU trebuie sa respecte urmatorii pasi:

-          Angajarea unui expert in prevenirea situatiilor de urgenta acreditat de ISU;

-          Intocmirea documentatiei ISU si a scenariului la foc;

-          Executarea lucrarilor conform celor de mai sus;

-          Depunerea la ISU a documentatiei privind conformarea.

FPTR si HORA propune ca operatorului sa i se permita desfasurarea activitatii (eventual in baza unei autorizatii provizorii) pana la obtinerea avizului ISU daca respecta pasii de mai sus, dovedind ca a consimtit la actiuni concrete si de buna credinta pentru conformarea la normele legii.

De asemenea, FPTR si HORA solicita ca operatorii care au depus deja documentatia la ISU si se afla in asteptarea raspunsului din partea acestei institutii sa poata functiona in continuare pana la primirea avizului mai sus mentionat.

FPTR si HORA subliniaza ca termenul de conformare de sase luni trebuie sa fie acordat doar acelor operatori care respecta pasii de mai sus si care depun dosarul corect intocmit in vederea avizarii de catre ISU.

FPTR si HORA inainteaza aceasta propunere tinand cont de durata necesara analizei dosarului, ingreunata  de numarul limitat de specialisti in domeniul prevenirii aparitiei riscurilor disponibili in acest moment si de numarul mare de solicitari care vor veni in perioada urmatoare.

In paralel, FPTR si HORA solicita perfectionarea de urgenta a legislatiei privind prevenirea riscurilor in locatiile de alimentatie publica in conformitate cu normele europene. Organizatia noastra considera oportuna si absolut necesara crearea unui grup de lucru comun din care sa faca parte reprezentanti ai autoritatilor, ai mediului privat si consultanti de specialitate care sa actioneze impreuna pentru gasirea celor mai bune solutii in aceasta chestiune si actualizarea legislatiei.

FPTR si HORA sustine conformarea imediata a tuturor operatorilor economici la noile prevederi legale, insa face un apel pentru aplicarea coerenta a oricaror masuri, in asa fel incat sa se previna blocarea activitatii acestui sector economic. In industria ospitalitatii la nivel national activeaza un numar de aproximativ 25.000 de societati (hoteluri, restaurante, baruri, cluburi etc), care au un total de 600.000 de angajati. Acestora li se adauga companiile conexe din domeniu  - producatori, importatori, furnizori de servicii etc. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, numarul de salariati din economie este de 4,4 milioane de persoane, dintre care 1,1 milioane lucreaza in institutiile de stat.