Comunicat de presa- Primaria Mangalia scumpeste vacantele in sudul litoralului marind la maximum permis impozitul pe cladiri 

Primăria Mangalia intenționează să adopte luni, 21 decembrie, într-o ședință, majorarea impozitului pe clădiri la 1,95% din valoarea imobilului, la nivelul maxim admis prin Codul Fiscal, măsura urmând să scumpească de anul viitor vacanțele în sudul litoralului.
 
FPTR nu susține propunerea primăriei Mangalia de mărire a impozitului pe clădiri, deoarece aceasta nu face altceva decât să scumpească vacanțele în stațiunile din sudul litoralului, să descurajeze investițiile și să amplifice efortul de supraviețuire al agenților economici.
 
In ultimii ani, in sudul litoralului au aparut multe investitii majore in domeniul turismului. Astfel, aceasta zona incepuse sa fie tot mai solicitata de turisti, care au observat eforturile investitorilor facute pentru ridicarea calitatii serviciilor in aceste statiuni. Măsura preconizata de Primaria Mangalia va împovăra agenții economici, care vor fi oricum afectați de impozitarea  terenului de sub clădiri începând cu anul următor, prevăzută prin noul Cod Fiscal. Aceste taxe vor duce mulți agenți economici în imposibilitate de plată și îi vor determina să renunțe la proiecte viitoare de dezvoltare.
"Noul Cod Fiscal permite un impozit pe clădiri între 0,2 și 1,3%, plus o majorare de încă 50% a nivelului acestuia. Primăria Mangalia propune nivelul maxim permis, plus 50%, adică un impozit de 1,95%", a declarat Nicu Moroianu, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românescu (FPTR).
 
Din acest motiv, propunerea FPTR este ca primăria să adopte aplicarea unei cote de 1% din valoarea de impozitare a clădirilor și să renunțe  la acea majorare de 50% pe care doar o permite, nu o și recomandă noul Cod Fiscal.
 
Pe de altă parte, ne exprimăm nemulțumirea referitor la faptul că în ultimii ani nu ne-a fost pusă la dispoziție, spre analiză, execuția bugetară la nivelul stațiunilor turistice, chiar dacă am solicitat-o în numeroase rânduri. FPTR solicită  Primăriei Mangalia ca taxele și impozitele colectate din stațiunile turistice să se întoarcă în statiuni, nu cum s-a întâmplat până acum. De aceea, dorim să fim informați cu privire la nivelul colectării taxelor, cât și despre  cheltuielile făcute în și pentru stațiuni.
 
"Solicitarea noastră vine în urma faptului că am primit foarte multe reclamații din partea turiștilor legat de aspectul neîngrijit al spațiilor verzi din stațiuni (am constatat cu toții că tunsul ierbii a început abia după închiderea sezonului), legat de lipsa iluminatului public în multe zone turistice, de starea jalnică a trotuarelor și aleilor, de prezența cainilor vagabonzi, de lipsa parcărilor și a indicatoarelor etc.", a mai declarat Nicu Moroianu.
 
“Referitor la taxa specială de promovare, FPTR nu este de accord cu aceasta taxa, dar daca nu se renunta la ea, solicită ca aceasta să fie colectată de către Primărie, iar aceasta sumă să fie virată către Asociația de Promovare Sudul Litoralului.  De asemenea, FPTR solicita transparentizarea  activitatii Primariei Mangalia, punerea in discutie publica si prezentarea desfășurătorului cheltuielilor de până acum a sumelor colectate prin taxa de promovare, mai ales că unele proiecte depuse la Direcția de turism nu au fost luate în considerare. Considerăm că până acum sumele colectate nu au fost gestionate eficient în scopul real al promovării turistice și că cei mai buni gestionari ai acestei taxe sunt plătitorii înșiși, membrii ai organizatiilor patronale din sudul litoralului. Inființarea unui nou Serviciu de turism și organizare evenimente din cadrul Direcției turism a Primăriei ca administrator al acestei taxe nu este cea mai bună soluție.” a mai declarat reprezentantul FPTR.
  
Mohammad Murad                                                                                Nicolae Moroianu
Presedinte FPTR                                                                                      Presedinte Patronatul Neptun-Olimp

                                                                                                                 Vice-presedinte FPTR
 
 
Ciprian Constantinescu                                                                          Emil Bodnaras
Presedinte Patronatul Marea Neagra                                                        Presedinte Asociatia Investitorilor Venus

Vice-presedinte FPTR                                                                              Vice-presedinte FPTR
                                                                                                      
 
Virgil Stancu
Presedinte Asociatia de Promovare Sudul Litoralului
Vice-presedinte FPTR
 


Relatii suplimentare:
 
Nicolae Moroianu
Presedinte Patronatul Neptun-Olimp
Vice-presedinte FPTR
tel. 0724220240