Cresterea cursului valutar nu influenteaza tarifele vacantelor petrecute in Romania - 27 iulie 2012

Chiar daca leul s-a depreciat foarte mult în ultimele saptamâni, costurile vacantelor în România nu se vor modifica în aceasta vara, asa cum s-ar astepta multa lume.

În primul rând, contractele între agentiile de turism si hotelieri nu permit majorarea tarifelor decât în cazuri speciale. Acelasi document stabileste ca un hotelier care vrea sa modifice tarifele trebuie sa anunte agen?ia de turism cu cel pu?in o luna înainte. Contractul prevede ?i faptul ca tarifele pentru serviciile deja confirmate nu pot fi majorate" - Dragos Raducan, vicepresedinte FPTR.

Un al doilea aspect de care trebuie sa ?inem cont se refera la durata vacan?ei în România. Astfel, conform statisticilor din ultimii zece ani, sezonul estival se încheie pe 15 septembrie.

Prin urmare, nu mai este timp pentru aplicarea unor eventuale majorari rezultate din deprecierea monedei na?ionale în raport cu euro.

Al treilea motiv, în strânsa legatura cu cel de mai sus, se refera la scumpirile la utilitati si produsele agro-alimentare generate de cre?terea euro. Daca va exista, valul de scumpiri se va produce la jumatatea lunii septembrie, data la care cei mai mul?i români nu mai sunt in concedii.

În acela?i timp, hotelierii ?i patronii de restaurante nu-?i permit deocamdata sa vina cu scumpiri pentru ca ?i-ar pierde o parte din turi?ti.

De aceea turistii care au cumparat vacan?e in Romania prin programul Early Booking nu vor plati mai mult odata cu cre?terea euro.

În avantaj ies ?i cei care au cumparat în prima parte a anului pachete turistice pentru destina?ii externe.

Din analiza FPTR reiese ca ace?tia au economisit de doua ori:

- datorita reducerilor de pâna la 40% operate prin programul Early Booking;

- datorita diferen?ei de curs valutar de peste 6%.

De exemplu, pentru un bilet de 1.000 euro cumparat în martie în sistem EB cu reducere 40% la un curs valutar mediu de 4,38 lei turistul a platit 2.628 lei. Daca l-ar cumpara acum, la un curs valutar de 4,63, ar plati 4.630 lei.