Federatia Patronatelor din Turismul Românesc cere Guvernului sa aloce mai multi bani pentru promovarea turismului românesc 14 februarie 2010

Federatia Patronatelor din Turismul Românesc cere Guvernului sa aloce mai multi bani pentru promovarea turismului românesc.

 

FPTR apreciaza ca fondurile alocate de la bugetul de stat pentru marketingul destinatiilor si produselor turistice românesti sunt necorespunzatoare în raport cu nevoile care exista în acest domeniu, dar si în raport cu investitiile pe care tari din regiune le fac în promovarea unor destinatii si produse turistice concurente.

 

Criza economica mondiala si-a facut simtite efectele în toate domeniile de activitate, inclusiv în turism. Patronatele din turismul românesc sunt preocupate de gestionarea eficienta a afacerilor din acest domeniu, afaceri marcate de efectele crizei, dedicând sume deloc neglijabile activitatilor de marketing. Eforturile noastre trebuie însa sa fie dublate si de eforturi guvernamentale, dat fiind faptul ca turismul aduce venituri comunitatilor locale si la bugetul de stat.

 

Constatam cu îngrijorare ca toate tarile din zona, cu destinatii si produse turistice care le concureaza pe cele românesti, si-au marit bugetele publice dedicate promovarii turismului, în timp ce tara noastra are un buget, pe aceasta componenta, mai mic cu 31% fata de anul trecut.

 

Mai mult, bugetul de promovare a turismului românesc, de 5 milioane de Euro pentru 2010, aproape ca nu exista, daca ar fi sa comparam cu cele ale altor state. Grecia, cu un litoral cu care ne straduim sa concuram, a alocat pentru promovare 57, 8 milioane de Euro pentru anul in curs, iar Austria, cu destinatii de schi cu care vrem sa concuram, a alocat pentru acelasi scop, de la bugetul de stat, 32 milioane de Euro.

 

Consideram ca turismul nu poate fi sustinut si dezvoltat decât prin eforturi comune ale mediului de afaceri si statului, motiv pentru care cerem Guvernului sa sustina corespunzator un domeniu cu potential de a absorbi forta de munca disponibilizata din alte sectoare si de a se tranforma în motor al ecomoniei românesti în urmatorul deceniu.

 

 

 

 

FEDERATIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMANESC

 

Presedinte,                                                                                       Secretar General,

 

DANIEL VASILESCU                                                                     DRAGOS RADUCAN