Hotelurile de la munte vor scadea tarifele cu pâna la 5% anul viitor - 17 octombrie 2012

BUCURESTI (MEDIAFAX) - Hotelurile din statiunile montane vor scadea tarifele cu pâna la 5% începând de anul viitor, iar preturile pachetelor în perioada sarbatorilor de iarna vor ramâne la nivelul anului trecut, a declarat agentiei MEDIAFAX Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turism (FPTR).

"Scaderea preturilor se explica prin faptul ca zona de turism montan este singura parte a turismului intern care nu a înregistrat cresteri în aceasta vara. Au fost hotelieri care au investit în promovare si au înregistrat cresteri, dar în general numarul de turisti din acest an nu l-a depasit pe cel de anul trecut", a spus Raducan, prezent la Bursa de Turism Montan de la Predeal, organizata de FPTR.

El a adaugat ca tarifele pentru pachetele de Craciun si Revelion de la munte vor ramâne la nivelul anului trecut.

Principalul motiv al stagnarii numarului de turisti în hotelurile de la munte a fost lipsa promovarii interne a turismului montan.

Reprezentantii FPTR spun ca statul nu a contribuit în acest an cu bani pentru promovarea turismului intern, în general, pe piata interna, iar turismul montan a fost neglijat în ultimii ani.

"Turismul montan s-a bazat foarte mult în ultimul an pe organizarea de conferinte si mai putin pe sejururi. Si restaurantele au avut în acest an încasari sub asteptari. Pentru a atrage mai multi turisti, vrem sa sprijinim dezvoltarea agrementului si a cluburilor în statiunile montane", a adaugat reprezentantul FPTR.

Federatia a anuntat în septembrie ca tarifele la cazare pe litoral vor creste anul viitor în medie cu 7%, dupa trei ani de stagnare si un sezon foarte bun în acest an, hotelierii invocând scumpirea utilitatilor si a combustibilului în 2012 si 2013.

Peste 1,5 milioane de turisti români au mers în aceasta vara pe litoralul românesc, în crestere cu peste 15% fata de anul trecut.

Statistica româneasca arata ca anul trecut România a avut 7 milioane de turisti (sosiri în hoteluri), din care 78,4% (aproape 5,5 milioane) români, si 21,6% (1,5 milioane) turisti straini, ponderi apropiate de cele din anul 2010.

Cu o rata de 14,7% a nerezidentilor în totalul turistilor, România ocupa detasat ultimul loc în Europa. Penultima pozitie este ocupata de Germania, cu 21,3%, înaintea careia se situeaza Suedia, cu 27,2%.

Hotelurile din România sunt pe penultimul loc în Europa dupa gradul de ocupare în timpul verii si detine detasat ultima pozitie în clasamentul privind ponderea strainilor în totalul turistilor, cauzele fiind fluxul slab de turisti de afaceri, imaginea externa proasta, tarifele mari si evaziunea.

Liviu Iancu, liviu.iancu@mediafax.ro