Hotelurile din Romania functionează doar cu 70% din necesarul de personal

Industria românească a turismului trece printr-o lipsă acută de forță de muncă, hotelurile funcționând doar cu 70% din necesarul de personal, pe fondul unei legislații a muncii învechite și sindicalizate, potrivit unei analize a CSTHR (Comitetul Sectorial Turism, Hoteluri și Restaurante) – instituție publică de dialog social, unde Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) deține președinția.

Industria ospitalității din România s-a adâncit în ultimii ani într-o gravă criză de resurse umane, hotelierii reușind să găsească cu greu personal apt sau dornic să lucreze în domeniul turismului, și cu atât mai puțin calificat.

Hotelurile din România funcționează acum doar cu 70% din necesarul de personal,  dar în realitate mai puțin de jumătate dintre angajați sunt cu adevărat calificați, restul putând fi considerați simpli posesori de diplome.

Dincolo de absența fizică a angajaților din diverse posturi în turism, problema domeniului, în special, și a României, în general, este una cu mult mai gravă și mai profundă în perspectiva viitorului: lipsa educației. După 25 de ani de regres pe toate planurile, asistăm la o scădere dramatică a nivelului general de educație, care se reflectă în comportamentul social și în atitudinea indivizilor față de valorile reale, față de cultură, față de rigori, de muncă și de semeni.

“Formarea profesională continuă a angajaților din turism este realizată, în ultimii ani, de sute de SRL-uri care nu au capacitatea de a forma profesioniști, ci doar eliberează diplome pe bandă rulantă, pentru a putea justifica irosirea unor sume semnificative de bani din fonduri europene”, declară Dragoș Răducan, președintele CSTHR. El a adăugat că legislația muncii nu susține, în primul rând, munca, fiind învechită și puternic sindicalizată. Legislația muncii nu ține cont nici de specificul activitățior din sectorul serviciilor și nici de activitățile sezoniere.

Lipsa forței de muncă periclitează dezvoltarea uneia dintre puținele ramuri economice pe care capitalul autohton le mai poate controla și care încă mai funcționează în România, putând deveni unul dintre pilonii de dezvoltare ai unei economii bazate cu precădere pe servicii.

CSTHR este o instituție publica de dialog social, de utilitate publică, cu personalitate juridică, la nivelul ramurii turism, hoteluri și restaurante. Scopul CSTHR este elaborarea strategiei naționale sectoriale în domeniul formării profesionale, realizarea și actualizarea permanentă în România a unui sistem național al ocupațiilor, calificărilor și standardelor aferente sectorului Turism, Hoteluri, Restaurante. 

Dragoș Răducan, prim-vicepreședinte executiv al FPTR, a fost reales pentru un nou mandat de 4 ani în fruntea CSTHR, printre obiectivele sale numărându-se organizarea mediului privat de afaceri din turism, pentru asigurarea pregătirii și calificării personalului, la nivelul companiilor, implicarea asociaților profesionale și patronale din turism, dar și modificarea legislației muncii pentru a încuraja munca, pregătirea profesională și educația. Dragoș Răducan va face echipă cu secretarul general Dana Ilie, reprezentantul Federației Sindicatelor din Turism, vicepreședinții Ion Andrei – președintele Asociației Naționale pentru Calitatea Serviciilor din Turism și Nicolae Pupăză, președintele Asociației Naționale Maitre D`Hotel.


FEDERAŢIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMÂNESC

Relaţii suplimentare:
DRAGOS RADUCAN
Prim Vicepresedine Executiv FPTR
Tel:0744544056