O noua abordare a comunicarii dintre investitorilor din turism si mediul politic-legislativ

Ieri, 27 iunie 2016, a avut loc la Palatul Parlamentului, prima întâlnire, intre Preşedinţii Comisiilor Senatului României şi reprezentanţii FPTR, în vederea soluţionării problemelor cu care industria turismului se confruntă, ca urmare a dezbaterii din data de 15 iunie 2016, ce a avut loc la Phoenicia Holiday Resort.

Comunicarea dintre mediul de afaceri din turism şi clasa politica a intrat într-o nouă etapă, cea a relaţionării directe, la aceeaşi masă, în care investitorii îşi expun problemele, prezintă posibile soluţii iar legiuitorul având o imagine de ansamblu clară, poate veni în întâmpinarea solicitărilor acestora, fie prin modificarea cadrului legislativ existent, fie prin iniţierea de legi.

În cadrul întâlnirii, reprezentanţii FPTR au solicitat soluţionarea primelor puncte din cadrul şedinţei din data de 15 iunie 2016.

Cele 5 puncte abordate au fost:

1. Deblocarea legii impozitului specific;

Având în vedere că astăzi, 28 iunie 2016, se află pe ordinea de zi în plenul Camerei Deputaţilor, Proiectul de Lege privind impozitul specific unor activităţi (PL-x 26/2016), s-a hotărât să nu se mai aducă modificări cu privire la acest proiect de lege, pentru a nu se tergiversa procesul legislativ.

1. Elaborarea unei strategii privind şcolile profesionale din turism;

Reprezentanţii FPTR au solicitat reînființarea  şcolilor de meserii, solicitare care trebuie susţinută printr-o iniţiativă legislativă. Această măsură nu este doar o necesitate ci este una de maximă urgenţă şi ea trebuie susţinută de Parlamentul României.

“Propun ca înființarea școlilor profesionale și schimbarea structurii anului școlar să reprezinte două dintre temele ce vor fi abordate în cadrul Programului de Guvernare”, a menţionat dl. Senator, Nicolae Moga.

1. Elaborarea unor facilităţi pentru forţa de muncă sezonieră;

Reprezentanţii FPTR au solicitat Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială din cadrul Senatului României, introducerea unei iniţiative legislative privind scutirea de impozit pe salariu, pentru angajaţii sezonieri, în perioada de extrasezon. Această măsură ar crea continuitate şi stabilitatea personalului hotelier, în fiecare an.

S-a stabilit ca reprezentanţii FPTR să transmită o motivaţie către Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială din cadrul Senatului României, urmând ca aceasta să fie transpusă într-o propunere legislativă susținută în cadrul şedinţelor comisiei.

1. Susţinerea turismului balnear - o societate sănătoasă este o societate prospera;

“Turismul este în primul rând o măsură socială, dincolo de toate formele pe care acesta le îmbracă, dincolo de categoriile de confort. Datorită potențialului imens pe care îl are, turismul balnear trebuie să devină o prioritate în România”, a susţinut dl. Grecu Dumitru, Vicepreşedinte FPTR.

Reprezentanţii FPTR au solicitat o modificare legislativă care să creeze cadrul propice pentru creşterea incomingului dar şi modificarea TVA-ului, care nu este deductibil pentru unităţile balneare față de cele de sănătate.

Aceasta iniţiative urmează să fie propusa în cadrul şedinţelor Comisiilor din cadrul Senatului Românie.

1. Implicarea altor ministere în susţinerea turismului: educaţie, economie, muncii, transporturilor, mediului, culturii;

“Trebuie să ţinem  cont de faptul că turismul este o industrie care stimulează creşterea economică în cel puţin alte 12 industrii (industrie alimentaţie, industrie construcţii, industria uşoară, industria mobilei, industria transportului, industria agriculturii, etc), aşa cum se întâmpla în ţările, în care turismul este bine dezvoltat: Spania, Grecia, Turcia. Din păcate, ministere conexe industriei turismului nu au reuşit să aibă o abordare unitară a acestui domeniu. Dacă ar exista o mai bună colaborare între ministere, patronatele din turism cred că România ar putea să revină în elită turismului european şi chiar mondial”, a afirmat dl. Mohammad Murad, Preşedinte FPTR.

Prima întâlnire dintre mediul de afaceri din turism și reprezentanții Comisiilor Senatului României a însemat un pas înainte pentru rezolvarea problemelor importante, cu care industria turismului se confruntă in fiecare zi. Ne dorim ca aceasta prima intalnire să creeze un precedent și să devină în cele din urmă o obișnuință. Numai printr-o consultare, colaborare, comunicare continua și eficienta vom reuși să aducem schimbari, in bine, in relatia dintre mediul de afaceri si mediul politic-legislativ.

La întâlnire au participat din partea grupului senatorial PSD:

-       dl. Fifor Mihai, liderul grupului parlamentar PSD

-       dl. Nicolae Moga,Senator

-       dl.  Butunoi Ionel- Daniel, Preşedinte Comisia pentru transporturi şi energie

-       dl. Oprea Radu Ştefan, Preşedinte Comisia pt dezvoltare şi strategie economică

-       dl. Fratean Petru Alexandru, Preşedinte Comisia pentru munca, familie şi protecţie socială

-       dl. Denes Ioan, Secretar Comisia pentru administraţie publica şi organizarea teritoriului

-       dl.  Federovici Doina Elena, Secretar Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări

-       dl.  Arcaş Viorel, Preşedinte Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţa de capital

din partea FPTR:
- dl. Mohammad Murad, Preşedinte FPTR
- dl. Bucovala Nicolae, Prim Vicepreşedinte FPTR- Presedinte Asociatia Patronala Mamaia