Peste 120.000 de romani lasat 5,5 mil. euro la mare in primul weekend din septembrie

Vremea bună din ultimele zile i-a determinat pe aproximativ 120.000 de români să-și petreacă sfârșitul de săptămână la mare, cheltuind în jur de 5,5 milioane de euro în cel mai aglomerat weekend de septembrie din ultimii ani pe litoral. 

Numărul mare de turiști ajunși în acest weekend pe litoral a depășit și cele mai optimiste așteptări ale hotelierilor, care au avut un grad de ocupare ca într-un sfârșit de săptămână din plin sezon. Deși nici asociațiile de promovare și nici autoritățile locale n-au promovat litoralul în această perioadă, peste 120.000 de români au ajuns în weekend la mare, iar singurele merite sunt ale hotelierilor care au scăzut tarifele și vremea bună din ultimele zile. 

Din cele 6.144 de locuri scoase la vânzare prin programul "Litoralul pentru toți", s-au vândut peste 90%, comparativ cu 70% anul trecut, în primul weekend din septembrie.

"Cheltuielile pentru mâncare și distracție au scăzut considerabil față de vârful de sezon, când pentru o zi de litoral un turist trebuia să aibă în buzunar minim 150 de lei. Acum, pentru două zile pe litoral, incluzând cazarea și masa, un turist a cheltuit, în medie, 200 de lei, aproape cât îl costă transportul până la mare", a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Astfel, cei 120.000 de români au cheltuit pe litoral, în primul weekend din septembrie, 24 de milioane de lei (5,5 milioane de euro).

Programul "Litoralul pentru toți", susținut exclusiv de hotelierii din stațiunile de la mare, se defășoară în perioada 31 septembrie - 11 octombrie, și pune la dispoziția turiștilor locuri cu tarife reduse cu până la 60%. O vacanță de șase nopți la un hotel din Mamaia costă 235 de lei la două stele și 265 de lei la trei stele, iar în sudul litoralului ajung la 180 de lei la două stele și la 200 de lei la trei stele.

 

 *Aceste date sunt aproximative şi au fost obţinute pe baza estimărilor realizate de membrii FPTR.

FEDERAŢIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMÂNESC

Relaţii suplimentare:

Dr. ing. DRAGOŞ RADUCAN
Prim - Vicepresedinte Executiv FPTR
Tel 0744.544.056