Romania are atat de putini turisti straini incat nu poate intra in vizorul teroristilor - 19 iulie 2012

BUCURESTI (MEDIAFAX)  Numarul mic de turisti straini poate constitui si un avantaj, întrucât se reduce riscul unui atentat terorist, spun reprezentantii turoperatorilor, care cred ca România are o imagine suficient de proasta pentru a nu reusi sa atraga turistii care ar renunta la Bulgaria dupa atentatul de la Burgas.

"Speram ca România nu se afla în vizorul teroristilor, unul dintre motive fiind tocmai faptul ca numarul de turisti straini este redus în tara noastra", a declarat agentei MEDIAFAX Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Un autobuz care transporta turisti israelieni a explodat miercuri dupa-amiaza pe aeroportul din Burgas, provocând moartea a cel putin sapte persoane si ranirea altor 32.

Oficialul FPTR apreciaza ca evenimentul din Bulgaria demonstreaza ca orice tara poate fi supusa unor atentate teroriste.

"Este rau ca nu avem turisti straini si ni-i dorim, dar de data asta a fost bine, pentru ca la noi, teroristii nu ar fi avut pe cine sa atace", a continuat însa Raducan.

Proprietarul Eurolines, Dragos Anastasiu, care reprezinta în România interesele grupului TUI, crede ca orice eveniment de acest gen creaza o miscare în constiinta turistilor straini, mai ales a israelienilor.

"O prima posibilitate este ca ei sa restrânga plecarile în strainatate. Noi avem maxim 20.000 de turisti israelieni în toata tara, tot anul, deci nu pierdem foarte mult. Cifrele noastre sunt prea mici ca sa conteze. Problema este ca cei din strainatate spun ca România si Bulgaria sunt cam tot pe acolo, deci nu putem profita de evenimentul din Bulgaria. Noi si bulgarii suntem bagati în aceeasi oala", a spus Anastasiu.

El a afirmat ca imaginea României este atât de proasta în strainatate încât litoralul românesc nu poate fi considerat alternativa pentru strainii care renunta sa plece în Bulgaria.

Raducan de la FPTR crede ca românii vor continua sa mearga pe litoralul bulgaresc, pentru ca nu se considera vizati direct de terorism si vad înca Bulgaria o tara sigura.

"Nu putem estima efectele asupra fluxului de turisti din România. Autocarul cu atentatul a fost la aeroport, iar românii nu merg cu avionul în Bulgaria", a spus Sorin Vaduvoiu, directorul agentiei de turism Perfect Tours.

El si-a exprimat îndoiala ca atentatul din Bulgaria va fi un motiv pentru turistii straini sa aleaga România.

Bulgaria a devenit în ultimii ani destinatia preferata de calatorii a turistilor români, atrasi în special de litoralul Marii Negre. Mai nou, si preturile accesibile din statiunile montane bulgaresti, dar si calitatea serviciilor încep sa atraga români.

Desi au mers anul trecut în tara vecina 1,49 milioane de români, doar 336.000 au stat doua sau mai multe nopti, restul petrecând o singura noapte. Acestia din urma sunt, în majoritatea cazurilor, fie ajunsi cu mici afaceri în Bulgaria, fie în tranzit spre Grecia sau alta destinatie.

Bulgaria a mai fost vizitata anul trecut si de aproape 860.000 de turci, 837.000 de germani, 470.000 de rusi, 307.000 de englezi, 290.000 de polonezi si 182.000 de francezi. În 2010 au fost în Bulgaria 1,44 milioane de români.

În total, Bulgaria a primit anul trecut 8,7 milioane de turisti straini, fata de 8,37 milioane în 2010.

Cu o rata de 14,7% a nerezidentilor în totalul turistilor (hoteluri, moteluri si pensiuni), România ocupa detasat ultimul loc în Europa.

Statistica româneasca arata ca anul trecut România a avut sapte milioane de turisti (sosiri numai în hoteluri), din care 78,4% (aproape 5,5 milioane) români, si 21,6% (1,5 milioane) turisti straini, ponderi apropiate de cele din anul 2010.

Pe litoral, situatia este si mai dramatica, pentru ca turistii straini sunt atât de putini încât nu figureaza nici macar în statistici. Cu toate acestea, ANAT estimeaza, sau mai mult spera, la circa 25.000 de turisti din alte tari pe litoral.