Scăderea tarifelor cu până 30% face ca ultimul weekend din august să fie la fel de aglomerat ca în vârf de sezon - 27 august 2016

Pentru prima oară după anul 2000, ultimul weekend din august, când în anii trecuți fluxul de turiști pe litoral începea să scadă simțitor, este la fel de aglomerat ca în vârf de sezon, fiind așteptați aproximativ 170.000 de turiști. Acest record vine pe fondul scăderii cu 30% a tarifelor în ultima săptămână, a vremii frumoase și a cererii crescute în acest an pentru vacanțele pe litoralul românesc.

În ultimul weekend din această vară, litoralul românesc este la fel de aglomerat ca în vârf de sezon estival. Din datele FPTR, aproximativ 170.000 de turiști dornici să se bucure de vremea bună, plajă, apă și de distracția de la malul mării, au ajuns în acest weekend în stațiunile din nordul și sudul litoralului.

"Hotelurile din Mamaia și Eforie Nord sunt pline aproape 100% și, cel mai îmbucurător, este că peste 90% sunt turiști de sejur, care stau la mare o săptămână. În anii trecuți, în sâmbăta și duminica de la sfârșit de august erau foarte mulți turiști de weekend", a declarat Nicolae Bucovală, prim-vicepreședintele FPTR.

Explicațiile pentru numărul mare de turiști sunt vremea bună și scăderea tarifelor pe litoral, toate pe fondul unei cereri cu 10% mai mari în acest sezon pentru vacanțele la Marea Neagră. Hotelierii de pe litoral au scăzut tarifele, începând cu 20 august, cu până la 30% față de cele din plin sezon.
"În acest weekend, gradul de ocupare pe litoral va fi de 90%, urmând ca săptămâna următoare să scada la 70%, ceea ce va fi, de asemenea, un record pentru începutul lunii septembrie, când în alți ani hotelurile erau pe jumătate goale", a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele executiv al FPTR.

În sudul litoralului, turiştii se pot caza un hotel de 2 stele la preţuri cuprinse între 70-90 lei  pe noapte, cu mic dejun inclus, iar la un hotel de 4 stele vor achita pentru o noapte între 140 – 170 pe zi, cu mic dejun inclus. Pentru zona de nord, tarifele la un hotel de 2 stele variază între 100-120 lei de persoană pe zi, cu mic dejun inclus, iar la 4 stele preţurile sunt între 200-220 de persoana pe zi, cu mic dejun inclus.

Deși nu au tras încă linie, hotelierii spun că este cel mai bun sezon estival din ultimii 15 ani și au speranțe că și în luna septembrie litoralul va fi plin cu turiști, bineînțeles, cu condiția ca vremeă să fie frumoasă.

FPTR este singura organizație reprezentantivă
 la nivel de sector de activitate din turism, reprezentând angajatori a peste 33.000 de salariați, membrii FPTR avand o cifră de afaceri cumulată de peste 5 miliarde de euro.

*Aceste date sunt aproximative, au fost obţinute in urma estimărilor furnizate de membrii FPTR şi a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism.

 

FEDERAŢIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMÂNESC

Relaţii suplimentare:
BUCOVALA NICOLAE

Prim Vicepresedine FPTR
Tel:0766.356.465

DRAGOŞ RADUCAN
Prim Vicepreşedinte Executiv  FPTR
Tel 0744.544.056