Sfaturi pentru un concediu reusit - 30 iulie 2012

FEDERATIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMANESCvine în sprijinul turistilor care se pregatesc sa plece într-o vacanta în tara sau în strainatate, propunând câteva sfaturi utile de calatorie care îi vor ajuta sa evite eventualele neplaceri în concediu.

            Planificarea unei calatorii în strainatate presupune, în primul rând, o informare corecta asupra conditiilor de intrare si regimul de sedere din tara de destinatie. Fie ca vorbim de conditiile privind traficul auto, legislatia vamala, utilizarea cartilor de credit, sau regimul de calatorie al animalelor de companie, cetatenii români trebuie sa tina cont de faptul ca exista anumite particularitati nationale care trebuie respectate în functie de tara în care se efectueaza deplasarea.

            Astfel,FEDERATIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMÂNESC, a adunat informatii din mai multe surse si propune urmatorul ghid de  "reguli de bun simt" si sfaturi generale, utile, aplicabile în orice deplasare:

 

           Sfaturi genereale pentru a avea un concediu reusit:

 

            1. Rezervati bilete din timp

            Hotelurile si agentiile de turism au tarife diferite functie de perioada. Daca va aflati în plin sezon, veti plati mai mult decât în restul anului. O rezervare facuta din extrasezon sau cu mult timp înainte va poate aduce o oferta mai ieftina cu pâna la 30%. Daca sunteti interesati de un anumit eveniment (concert, festival) este indicat sa va asigurati cazarea din timp.

            2. Cautati atractiile zonei

            Agentiile pun la dispozitia clientilor brosuri complete pentru orice destinatie turistica oferita. Puteti afla despre restaurantele din zona în care mergeti, despre localuri, cluburi, muzee, hoteluri si alte atractii. Astfel de detalii puteti gasi si pe internet.

            3. Folosi?i Internetul cât mai multsi rezolvati cât mai multe înca de acasa: programari la muzee, studiati orasele, drumurile de acces, cititi parerile, aflati recomandarile si "interdictiile" celor care au calatorit unde vreti si dumneavoastra sa ajungeti. Tot mediul virtual va poate informa despre capcanele locale si despre ce trebuie sa evitati când ajungeti la destinatie.

            4. Notati numerele de telefonale serviciilor de urgenta din zona respectiva si nu uitati sa va notati si datele de contact ale ambasadei sau consulatului. Nu strica niciodata sa le aveti la îndemâna.

           5. Activati-va roaming-uldin timp, aflati conditiile si tarifele si creeati-va toate conditiile pentru a tine legatura cu cei din tara.

            6. Smartphone-ul poate fi un bun prietenatunci când calatoriti în timpul vacantei. Functionalitatea de baza va va permite sa accesati itinerarii prin e-mail sau site-ul web al companiei aeriene direct de pe telefonul mobil. Puteti folosi, de asemenea, smartphone-uri ca o modalitate de a cauta informatii diverse.

            7. Nu toate retelele Wi-Fi sunt bune

            Exista o multime de retele wi-fi libere care sunt create, în scopul de a afla nume de utilizator si parola. Fiti atenti la retelele pe care le alegeti înainte de a începe sa introduceti informatii private.

           

8. Faceti asigurari de sanatate si vaccinuri

            Asigurarea de sanatate si vaccinurile reprezinta cele mai importante detalii atunci când plecati în vacanta. Este bine sa va asigurati ca sunteti protejati împotriva bolilor locale. Daca este nevoie, vaccinati-va, cumparati pastilele recomandate si încheiati o asigurare de sanatate. În caz ca veti avea nevoie de asistenta medicala locala, asigurarea va va scuti de mult stres si de costuri suplimentare.

           9. Informati-va despre vreme

            Vremea are o importanta deosebita pentru succesul unei vacante. Informati-va despre temperaturi si precipitatii. Uneori, diferentele dintre zi si noapte pot fi foarte mari în unele zone. Asta va va ajuta la realizarea garderobei adecvate pentru calatorie.

            10. Luati în bagaje haine pentru toate temperaturile sezonului, haine si de soare, si de ploaie.

           11. Prudenta la bani

            Interesati-va din timp care este cursul valutar oficial si cum puteti schimba banii odata ajunsi la destinatia aleasa. Informati-va daca este indicat sa platiti în euro, dolari sau în moneda nationala, unde gasiti ATM-uri si care sunt costurile locale.

            12. Cititi recomandarile de pe site-ul politiei romane, ministerului afacerilor externe si al politiei de frontiera

            Aici veti gasirecomandari generale pentru cetatenii români care doresc sa calatoreasca în strainatate, sau atentionari speciale pendtru diferite situatii.

            13. Atentie la specificul local!

            Fiecare tara are propria cultura si de multe ori putem fi surprinsi de diferentele dintre tara în care ne petrecem vacanta si cea din care venim. Este bine sa va informati ce gesturi sa evitati sa faceti, fiind considerate ofensatoare. De altfel, este important de stiut daca în tara respectiva se lasa bacsis la restaurant sau nu, care sunt saluturile si multumirile, care este eticheta pentru vizitarea cladirilor istorice sau spirituale. De asemenea, aflati daca în statiunea în care mergeti se fumeaza pe strada sau nu, ce tip de curent electric si ce prize se folosesc, pentru a nu avea surprize dintre cele mai neplacute.

            14. Învatati câteva lucruri despre cultura?i istoria tarii de destinatie!

           Înainte de plecare, cititi câte ceva despre trecutul istoric al tarii în care mergeti. Astfel, veti putea întelege mai bine cultura respectiva. Cunoasterea mediului politic si a istoriei unei destinatii va poate ajuta sa o apreciati din mai multe unghiuri.

            15. Aflati detalii despre bucataria locala

            Mâncarea este un amanunt destul de important. Este bine sa aflati ce mâncaruri locale veti putea savura. De asemenea, este indicat sa stiti daca apa de la chiuveta este potabila. În cazul în care suferiti de anumite afectiuni ce necesita un regim special, cautati detalii despre locurile în care puteti mânca ce vi se permite. Aveti grija la delicatesele locale! Puteti fi tentati sa încercati cât mai multe mâncaruri deodata, lucru ce poate declansa indigestii neplacute.

            16. Însusiti-va expresii în limbi straine

           Chiar daca în mai toate statiunile turistice veti întâlni oameni care vorbesc cel putin o limba de circulatie internationala, este bine sa învatati câteva cuvinte în limba vorbita în zona respectiva. Expresii de baza precum "Multumesc", "Buna ziua", "Cât costa" va pot fi de mare ajutor în vacanta.

            17. Nu uitati de trusa farmaceutica!

            Chiar daca înainte de o vacanta nu ne gândim decât cum sa petrecem mai frumos, este bine sa nu uitam de trusa de concediu. O borseta mica, dar completa, va poate scuti de multe neplaceri. Iata ce nu trebuie sa lipseasca din trusa farmaceutica de concediu:

- Un antivomitiv, un antidiareic pe baza de argila, un laxativ usor, un pansament gastric si un preparat care sa stimuleze digestia si sucurile digestive;

- Analgezice pentru dureri de cap, dinti sau spate;

- Câteva medicamente pentru raceala, febra si tuse;

- Alcool medicinal, plasturi, fasa si apa oxigenata pentru cazurile de genunchi sau coate julite, entorse;

- Daca suferiti de boli cronice, sub nicio forma nu plecati fara medicamentele pe care trebuie sa le luati în mod normal!

            18. Pentru a preveni furturile din buzunare, amintiti-va sa respectati urmatoarele "reguli de aur":

- În zonele aglomerate din piete, bazare, gari, autogari, magazine, manifestati atentie sporita asupra banilor sau altor obiecte personale.

- Nu purtati portmoneul în buzunarele exterioare ale vestimentatiei, în sacosa sau la vedere, ci în posete, borsete sau în buzunarele interioare.

- Tineti poseta, cât mai aproape de dumneavoastra, având permanent control asupra ei.

- În magazine evitati sa lasati gentile sau borsetele nesupravegheate în cosurile de cumparaturi.

- Când efectuati diverse plati, nu scoateti toti banii pe care-i aveti, ci numai suma de care aveti nevoie.

- Nu numarati banii pe strada sau când sunt mai multe persoane în jurul dumneavoastra.

- Nu pastrati în acelasi loc banii, cardurile, actele personale si cheile locuintei sau autoturismului.

- În aglomeratie, daca va simtiti bruscati cu intentie, controlati-va geanta sau portmoneul chiar în acel moment si priviti cu atentie persoanele din jurul dumneavoastra.

- Daca se încearca smulgerea bunurilor personale, reactionati prompt si alertati persoanele din jur.

            19. Protejati-va locuinta personala înainte de plecarea în concediu!

            Odata cu plecarea de acasa pentru o perioada mai îndelungata, locuinta dumneavoastra devine vulnerabila la atacurile hotilor. Pentru a reduce riscurile de furt, dar si pe cele de incendiu sau explozie:

- La parasirea locuintei închideti ferestrele, usile de la balcoane/terase si încuiati cu grija usa de la intrare. Verificati daca gazele si apa sunt închise. Daca este posibil, încuiati si usile camerelor în care exista obiecte de valoare;

- Rugati vecinii sa va supravegheze locuinta, sa va ridice corespondenta, facturi, înstiintari, materialele publicitare din cutia postala sau prinse în usa, care confirma lipsa dumneavoastra de la domiciliu;

- Nu pastrati în casa sume mari de bani, bijuterii sau alte obiecte de valoare;

- Parasiti locuinta cât mai discret. Pregatiti plecarea astfel încât sa nu dureze mult si sa nu atrageti atentia.

            20. Odata ajunsiîn statiunile turistice, amintiti-va:

- La plecarea din camera hotelului asigurati atât usile cât si ferestrele, iar pe balcon nu lasati obiecte sau bunuri de valoare;

- Nu afisati ostentativ bijuterii sau sume mari de bani. Atentie la genti, portofele, sacose: acestea pot fi tentante pentru hoti;

- Pastrati-va banii si documentele în seifurile hotelurilor, bancilor sau în alte locuri ce prezinta siguranta;

- Atentie la unitatile bancare (ATM-uri) de unde ridicati sume de bani;

- Atentie unde realizati schimbul valutar. Alegeti unitati bancare sau case de schimb autorizate;

- Evitati consumul exagerat de alcool, care va poate transforma în autori sau victime ale unor infractiuni;

- Evitati discutiile contradictorii cu persoane aflate în stare de ebrietate sau cu un comportament agresiv;

- Evitati plimbarile la ore târzii în locuri izolate sau întunecoase;

- Nu cumparati bunuri, obiecte sau valori de la persoane neautorizate deoarece acestea pot proveni din infractiuni sau pot fi contrafacute. Alegeti numai unitati specializate si autorizate. Atentie la instructiunile produsului, certificatul de garantie sau termenul de valabilitate al produsului

 

           Daca va deplasati cu masinaproprie, luati în calcul urmatoarele:

 

Luati un rând de chei de rezerva, pe care sa le tineti în alta parte decât în masina, pentru situatia când se blocheaza usile cu cheia în contact;

Luati o trusa de scule pentru reparatii simple, câteva piese de schimb (becuri, filtre, sigurante, etc);

Informati-va cu privire la traseul ales, statiile de benzina, starea drumului si prognoza meteo;

Verificati starea autovehiculului,asigurati-va de buna functionare a acestuia;

Luati copii dupa actele necesare, pentru situatia în care le pierdeti, pe care sa le tineti separat de cele originale.

Programati-va din timp traseul astfel încât sa nu mergeti mai mult de 800-1000 km/etapasi evitati sa circulati noaptea;

Folositi întotdeauna centura de siguranta- va scapa de amenzi si va poate salva viata în caz de accident

Evitati sa conduceti daca sunteti obositi! În cazul în care veti parcurge o distanta mai mare, opriti din când în când, pe parcursul traseului, pentru a va odihni si faceti putina gimnastica de înviorare înainte de a reporni la drum.

Alegeti locurile de parcare special amenajate, asigurate cu paza sau zonele bine luminate si aflate la vedere;

Nu parasiti autoturismul daca este încarcatcu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (documente personale ori ale masinii, bani, carti de credit, genti de voiaj, posete, borsete, aparatura electronica, detectoare radar, GPS etc.)

Evitati sabeti multe lichide înainte si în timpul mersului;

Luati cu voi saci de plastic sau hârtie pentru cazurile de rau de masina

Nu ascultati muzica tare, pentru a nu va distrage atentia de la volan!

Opriti pentru relaxare, la fiecare 200-300km parcursi, faceti pauze de înviorare sau atunci când simtiti ca este nevoie.

Informati-va care sunt regulile de circulatiepe drumurile din tara respectiva;

Luati cu voi si bani cash;

Nu luati persoane care fac autostopul;

Nu intrati în discutii cu ceilalti participanti la trafic

Luatila drum o harta ?i un GPS pentru o mai usoara ghidare. Nu va bazati numai pe GPS!

Indiferent de perioada pentru care parasiti autovehiculul, nu lasati actele în interior, cheile în contact siconectati  întotdeauna sistemul de alarma.

Pentru obtinerea unor informatii turistice suplimentare,  va recomandam saconsultati informatiile oficiale furnizate de autoritatile statului în care doriti sa va deplasati.

 

           Daca va deplasati în concediu cu avionul, trebuie sa aveti in vedere:

 

Ajungeti la timp la aeroport.

Actualele masuri de securitate presupun un timp mai îndelungat de efectuare a procedurilor de îmbarcare, mai ales în cazul aeroporturilor turistice. Nici-un vames nu va face rabat de la eficienta controlului pentru ca un turist este în întârziere.

Asigurati-va ca nu pierdeti bagajele. Faceti-va o asigurare de calatorie chiar dacadin peste 3 miliarde de bagaje transportate anual de companiile aeriene, doar 1 % se pierd si ca 98 % din cele pierdute se recupereaza.

Lipiti sau agatati ceva de o culoare care sa sara în ochi pe bagajele personalecare vor merge în cala avionului, scrieti sau puneti ceva pe geamantanul personal care sa va ajute sa nu îl încurcati pe banda de bagaje. Notati-va numele pe un suport atasat valizei. Dezlipiti etichetele din calatoriile precedente, ca sa nu îi încurcati pe manipulantii de bagaje.

Lucrurile de pret tineti-le cu voi, nu le lasati în bagaje.Mai bine sa va para rau dupa o camasa decât dupa bijuterii. Asigurati-va ca, atunci când predati valizele pentru cala, se ataseaza de fiecare geamantan eticheta corecta, ca toate sunt înregistrate si, mai ales, nu pierdeti tichetul pentru bagaje.

 

            FEDERATIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMÂNESC,reaminteste  turistilor romani, ca exista produsul de asigurare care are ca obiect acoperirea pierderilor rezultate ca urmare a anularii calatoriei de catre turist datorita producerii unor evenimente neprevazute precum deces, boala, incendiu, furt, respectiv laasigurarea de tip storno,realizata prin intermediul tour-operatorului extern.

            Asigurarea vine în sprijinul clientilor agentiilor de turism oferindu-le protectie pentru pierderi financiare în baza contractului de comercializare de servicii turistice în cazul producerii unor evenimente imprevizibile, datorita carora calatoria nu mai poate fi efectuata.

            Asigurarea STORNO acopera suma achitata de un turist pentru contractul de comercializare de servicii turistice achizitionat de la o agentie de turism, suma care nu mai poate fi recuperata de la agentie în cazul anularii calatoriei de catre turist, ca urmare a uneia din urmatoarele situatii:

-decesul turistului sau al unei rude de gradul I (sot/sotie/fiu/fiica/parinte) a acestuia, având domiciliul permanent în România, pâna la data începerii derularii contractului de comercializare de servicii turistice

-boala grava sau accidentul turistului sau al unei rude de gradul I (sot/sotie/fiu/fiica/parinte) a acestuia, având domiciliul permanent în România, numai în cazul în care implica încetarea imediata a activitatii profesionale si de orice fel, un tratament si o supraveghere medicala ulterioara si cu recomandarea de repaus la pat sau de a nu parasi domiciliul, eliberata de o institutie medicala autorizata de Ministerul Sanatatii si Familiei, cu conditia ca perioada de repaus sa includa si data începerii Pachetului

-devastarea locuintei turistului în urma unui incendiu, furt, explozii sau calamitati naturale în perioada scursa între data încheierii contractului de comercializare de servicii turistice si data începerii derularii contractului, dar nu mai mult 30 zile premergatoare începerii derularii contractului, evenimente care motiveaza prezenta la domiciliu la data începerii contractului.

 

            În speranta ca aceste sfaturi utile vor fi acceptate si aplicate de consumatorii de produse turistice în calatoriile de vacanta,FEDERATIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMÂNESC,le doreste un sejur cât mai placut si în siguranta!

           

 

FEDERATIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMÂNESC

Relatii suplimentare:

Dr. Ing. Dragos Raducan

Vicepresedinte FPTR