Topul sarbatorilor care atrag turistii

Federatia Patronatelor dinTurismul Romanesc a realizat topul motivelor de sarbatoare din cursul anului, de care romanii profita din plin pentru a-si planifica minivacantele.

Un proverb modern romanesc spune: "Pauzele lungi si dese, cheia marilor succese", iar cand vine vorba de reusita, romanii si-au luat de la an la an, tot mai multe pauze. Bombardati  zilnic la televizor de reclame comerciale care promoveaza diferite evenimente anuale, romanii le-au preluat ca pe niste ocazii de luat liber de la serviciu. În aceeasi masura, de aceste evenimente operatoriii in turism, incearca sa profite.
       Dar lasand la o parte fiecare prilej de care romanii profita pentru a avea liber, iata cum aleg acestia sa petreaca pe parcursul anului cu diferite ocazii:

Sarbatori legale si evenimente transformate in produs turistic

1. Sfantul Vasile. Prima sarbatoare din an este, sarbatoare "legata" de regula de sarbatorile Craciunului si Anului Nou. Ea reprezinta ocazia perfecta de prelungire a vacantei, prin care romanul inca se mai simte bine dupa petrecerea de Anul Nou. Numarul turistilor ce isi planifica vacante cu aceasta ocazie a fost in 2012 echivalent cu numarul de turisti de revelion: aproximativ 97.600 pe plan intern si de 7880 pe plan extern.
  2. Sfantul Ioan. Se afla la un scurt interval de timp dupa Sfantul Vasile. Media romanilor ce aleg destinatii turstice cu aceasta ocazie este de aproximativ 15.000.
  3. Valentine's Day. Romantismul de la inceputul lui februarie inalta sentimentul iubirii pana la cele mai inalte cote iar romanilor le revine dorul de duca pentru a celebra dragostea.  Escapadele planuite de Valentine's Day ating un numar de aproximativ 28.000 de rezervari pentru diferite destinatii turistice, iar acestea sunt de regula in statiunile montane sau balneare din Romania, in special cele de pe Valea Prahovei sau Valea Oltului. Cei cu calcaiele mai aprinse aleg sa treaca granitele tarii si sarbatoresc in locuri unde dragostea este la ea acasa: Venetia - declarat cel mai romantic loc din lume, ori Parisul  - orasul rafinamentului si al amorului.
  4. Dragobetele- Sarbatoarea romaneasca a dragostei de pe 24 februarie este celebrata mai lejer, de obicei cu o iesire in oras, la un restaurant sau club. Numarul de turisti ce isi planifica minivacante cu aceasta ocazie, scade pana la 18.000.
  5. Sarbatoarea Martisorului si Ziua Femeii, sunt inca un prilej de planificare a unor mini-vacante, de care operatorii de turism incearca sa profite  pentru conceperea unor pachete turistice atractive. Preferintele romanilor sunt si de aceasta data zonele montane de pe Valea Prahovei, dar statisticile arata preferinte si pentru statiunile balneare.  Pentru prima data in an, mini-vacantele romanilor vizeaza si litoralul romanesc, iar in afara granitelor, preferate sunt Parisul si Praga. Turistii care isi fac planuri de vacanta cu ocazia sosirii primaverii sunt in numar de 25.000 si respectiv, 30.000.
  6. Data de 1 MAI a anului precedent, a inregistrat circa 79.000 de romani ce au ales o unitate turistica din tara pentru a petrece mini-vacanta cu ocazia zilei internationale a muncii. Cei mai multi dintre turisti aleg anual litoralul, iar cele mai cautate statiuni au fost in 2012 Mamaia si Vama Veche, unde gradul de ocupare a fost de 100% din numarul de locuri pregatite. Gradul de ocupare a statiunilor montane a fost de 20.000 de turisti, in timp ce mediul rural a avut o pondere de 30.000 de turisti cu ocazia zilei de 1 mai. In ceea ce priveste vacantele externe, 4.620 de romani au optat pentru destinatii predominant europene, in topul preferintelor din anul precedent fiind Bulgaria, cu aproximativ 2.000 de locuri vandute. Planificata cu mult timp inainte, aceasta vacanta este de regula prelungita cu zile libere in plus, luate de la serviciu, pentru ca romanii sa nu piarda nicio petrecere cu ocazia deschiderii sezonului estival.
  7. Invierea Domnului. Conform statisticilor, pe langa perioadele de vara si de iarna care au inregistrat anual cheltuieli substantiale pe concedii, sarbatoarea Pastelui este urmatoarea in lista vacantelor programate de romani, cu un numar de 64.700 de turisti romani pe plan intern si 7.285 pe plan extern. O analiza asupra politelor medicale de calatorie pe anul 2012 in afara granitelor tarii, a aratat o crestere a solicitarilor cu 15% fata de anii precedenti in perioada Pastelui si cu 30% fata de perioadele normale ale anului.  Cat despre media zilelor libere pe care si le iau romanii cu aceasta ocazie, aceasta a crescut in 2012 la 7-8 zile.
  8. Rusaliile. Situata calendaristic la sfarsitul lunii iunie, aceasta sarbatoare este inclusa frecvent in perioadele de concediu. Si desi agentii de turism ofera clientilor pachete turistice atractive cu aceasta ocazie, statisticile privind numarul de turisti romani abia ating 25.000.
  9. Adormirea Maicii Domnuluide pe 15 august este, ca si Rusaliile, o sarbatoare inclusa in perioadele de concediu. Aceasta sarbatoare, nu influenteaza de regula, statistica turismului, iar numarul lor este tot de 32.000.
  10. Halloween. Strabatuta de spiritul american, de la care a fost preluata sarbatoarea de Halloween de pe 31 octombrie, aceasta perioada influenteaza romanii din punct de vedere turistic, iar petrecerile organizate cu acest prilej marcheaza serile cu tematici la majoritatea restaurantelor si cluburilor  din marile orase. Numarul de turisti romani care isi planifica o minivacanta cu acest prilej este de 22.000.
  11. Sfantul Andrei si 1 Decembrie. Granita ce leaga noiembrie de luna decembrie, unifica in aceasta perioada a anului si  aceste doua sarbatori legale. Daca romanii se bucura in mod constant de sarbatori legale, in aceasta perioada a anului trecut, bucuria a venit indeosebi din partea hotelierilor, ale caror oferte speciale au fost de timpuriu achizitionate de romani. Numarul minivacantelor planificate in 2012 a fost de 35.000.
  12. Perioada Craciunului este inca o ocazie pentru romani sa isi faca planuri turistice.Cu ocazia acestei sarbatori au ales sa plece de acasa aproximativ 58.000 de romani, iar cele mai solicitate destinatii turistice au fost pensiunile rurale, unde gradul de ocupare a depasit 80%. Multi dintre ei aleg totusi si destinatiile din afara granitelor tarii, asa ca Mos Craciun soseste de multe ori si in statiunile de ski din Alpi ori alte destinatii Europene. Potrivit Rezex.ro, pe primul loc in topul celor mai vizitate tari de sarbatori se afla Franta.
  13. Sfarsitul de an si implicit, Anul Nou, a inregistrat anul trecut un numar total de 97.600 de turisti romani, in topul preferintelor turistice pentru minivacante fiind zonele rurale. Pe locul 2 s-au situat zonele montane, cu un numar de 20.000 de romani, dar optiunile s-au indreptat si spre statiuni balneare si orasele mari din Romania.

Acestea ar fi cele 13 motive de sarbatoare pentru care romanii isi planifica vacantele. Cu toate acestea, 13 motive nu sunt suficiente, iar romanii calatoresc si cu alte ocazii: aniversari, celebrarea anumitor evenimente personale, oferte last-minute, deplasari in interes de serviciu, etc.
 Cu convingerea ca, din acest punct de vedere, criza economica pare sa nu ii fi afectat inca pe romani, hotelierii din intreaga lume le ureaza cu caldura turistilor "bine ati venit!"

STATISTICI TURISTI ROMANI IN TOPUL SARBATORILOR 2012

Nr. Crt.

Denumire Sarbatoare

Turism intern - locuri