Turistii romani au cheltuit in tara aproximativ 15 milioane de euro in minivacanta de Craciun

Analiză FPTR: Peste 78.000 de turiști români au cheltuit 15 milioane de euro  în destinații din țară in minivacanta de Crăciun

Un număr de peste 78.000 de români și-au petrecut în acest an Crăciunul în diverse destinații din țară, unde au cheltuit pe cazare, masă si distractie aproximativ 15 milioane de euro, potrivit datelor centralizate de către Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Din calculele FPTR, cheltuiala medie a turistilor care au preferat destinațiile interne a fost de aproximativ 500 de lei pe sejur, doar pentru cazarea și mesele incluse in pachetele turistice, în creştere cu 6% față de anul trecut. Cheltuielile suplimentare, cu drumul şi distracţia, au fost în medie, de 400 lei pe sejur, pentru fiecare turist.

"Datorită faptului că, în acest an, Crăciunul a fost imediat după weekend, turiștii au beneficiat, practic, de o minivacanță de 4-5 zile, care le-a permis să meargă în stațiuni într-un număr care a depășit așteptările hotelierilor și ale proprietarilor de pensiuni", a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele FPTR.

Așa cum era de așteptat, cele mai solicitate structuri de cazare în această perioadă au fost pensiunile rurale, unde gradul de ocupare a depășit 90%, fiind cazați aproximativ 30.000 de turiști. majoritatea acestora au ales să își petreacă sărbătoarea Crăciunului în spirit tradițional, bucurându-se de preparatele cu specific românesc.

Proprietarii pensiunilor rurale au păstrat și anul acesta cu sfințenie tradițiile și obicieiurile românești, primind colindătorii în jurul focului de tabară şi aşteptând împreună cu cei mici venirea lui Moş Crăciun.

În privința tarifelor, acestea au variat între 350 și 500 de lei/persoană, în funcție de categoria pentru care a optat fiecare turist.

Pe locul următor în topul preferințelor s-au aflat stațiunile montane, care au primit de Crăciun aproximativ 20.000 de turiști. Schiorii și amatorii de snowboard s-au bucurat de pârtiile amenajate de pe Valea Prahovei, dar și
în alte stațiuni din țară. Pe de alta parte, orice pantă mai abruptă a devenit cea mai mare distracție pentru copii, la fel și patinoarul.

În ceea ce privește tarifele percepute, acestea au fost cuprinse între 400 și 600 de lei/persoană, în funcție de gradul de confort, serviciile oferite și numărul de zile de sejur.

Vacanțele în structurile de cazare din stațiunile balneare, ceva mai scumpe decât cele din zona de munte, datorită gamei de servicii mai extinse, incluzând și acces la centrele spa, au fost preferate de aproximativ 28.000 de turiști. Aceștia au beneficiat de oferte speciale care au inclus cazare pentru 3 nopţi, cu mic
dejun, și acces spa. Tarifele s-au situat între 450 și 900 de lei, în funcție de categoria pentru care a optat fiecare turist.

Turismul extern a înregistrat o creștere, mai ales pe segmentul de destinații exotice, românii nonconformiști alegând să își petreacă sărbătorile de iarnă departe de casă, într-un loc cu climă caldă. Pe lângă destinațiile exotice, și marile orașe europene s-au aflat în topul preferințelor turiștilor români, aceștia bucurându-se de Târguri de Crăciun, concerte și spectacole. Cele mai căutate
destinații din Europa au fost Bulgaria, Austria, Elvetia, Italia și Franta. Tarifele au variat de la 150 de euro pâna la 1.650 de euro/persoană în funcție de gradul de confort, serviciile oferite și numărul de zile de sejur.

*Aceste date sunt aproximative, au fost obţinute pe baza  estimărilor furnizate de membrii FPTR şi a
sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism.

FEDERAŢIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMÂNESC
Relaţii suplimentare: