Voucherele de vacanta vor genera incasari suplimentare de peste 170 milioane de euro pe an

       Prin utilizarea tichetelor de vacanță se vor introduce în circuitul financiar încasări de aproximativ 173 de milioane de euro anual, în cel mai pesimist scenariu. Din calculele Federației Patronatelor din Turismul Românesc rezultă că după adaptarea pieței la acest sistem, se preconizează ca veniturile suplimentare ale hotelurilor și agențiilor de turism rezultate din vouchere să ajungă la 400 de milioane de euro.

    La sfârșitul anului 2013, în România erau 5.113.075 de angajați, dintre care 1.183.698 de bugetari. Dacă fiecare din cei peste cinci milioane de angajați ar primi vouchere de vacanță, valoarea maximă a tichetelor pe care le poate primi o persoană fiind de 5.100 de lei, atunci rezultă că potențialul maxim al pieței este de peste 26 de miliarde de lei (aprox. 5,7 miliarde euro). Din această sumă, peste 6 miliarde de lei (aprox. 1,3 miliarde de euro) ar proveni doar de la bugetari.

         Însă, în realitate, într-un scenariu optimist, după ce angajatorii, hotelierii și agențiile de turism se vor obișnui cu acest sistem de plată, se va utiliza aproximativ 30% din capacitatea pieței, respectiv 400 de milioane de euro. Un scenariu realist, ținând cont de posibilitățile financiare ale firmelor și de disponibilitatea patronilor de a-și motiva angajații, reprezintă 3-8% din valoarea maximă a pieței.
 
         "Cu alte cuvinte, prin utilizarea voucherelor de vacanță, se pot introduce în circuitul financiar încasări de 173 de milioane de euro pe an în cel mai pesimist scenariu. Ținând cont că ne aflăm la jumătatea anului, de faptul că legea nu a fost încă promulgată și publicată în Monitorul Oficial și că nu au apărut normele de aplicare, considerăm că actul normativ va fi operațional, în cel mai fericit caz, la sfârșitul sezonului estival. Acesta este unul dintre punctele slabe ale sistemului", a declarat Dragoș Răducan, vicepreședintele FPTR.
 
       Un alt minus este menținerea limitării comisionului agențiilor de turism, care va duce la scăderea interesului acestora de a utiliza acest sistem de decontare. În același timp, turiștii vor apela direct la unitățile de cazare și vor achiziționa servicii la nivelul tarifelor de recepție, adica cu 30-40% mai scump.
 
      ”Sunt, bineînțeles, și foarte multe puncte tari. În primul rând, turismul românesc primește un ajutor solicitat de ani buni. Tichetele de vacanță vor impulsiona dezvoltarea acestui sector al economiei. Faptul că voucherele vor înlocui primele de vacanță în sistemul bugetar reprezintă un mare câștig pentru toată lumea”, a precizat Dragoș Răducan, vicepreședintele FPTR.
 
         Federația estimează că circulația turistică internă va crește cu 20% din primul an de introducere a tichetelor de vacanță. Acest lucru se va reflecta în sumele încasate de stat din industria turistică, ce vor crește cu 7%.
 
       Topul primelor de vacanţă bugetate de Ministere în anul 2009 (anul în care au funcționat tichetele de vacanță pentru bugetari)
 
         În topul sumelor alocate pentru prima de vacanţă, în anul fiscal 2009, se numără MAI care şi-a bugetat 123 de milioane de lei, urmat de Ministerul Finanţelor care a alocat 55,6 de milioane de lei, Ministerul Justiţiei, cu 40,6 de milioane de lei, şi Ministerul Public, care a alocat 17 milioane de lei, potrivit informaţiilor disponibile pe situl Ministerului Finanţelor.
 
MAI                                           123 mil. lei (29,2 mil. euro)
Ministerul Finantelor             55,6 mil. lei (13,2 mil. euro)
Ministerul Justitiei                  40,6 mil. lei (9,6 mil. euro)
Ministerul Public                     17 mil.lei (4,04 mil. euro)
Ministerul Sanatatii               12,5 mil.lei (2,97 mil. euro)
Ministerul Mediului                 8,3 mil.lei (1,97 mil.euro)
Ministerul Afacerilor Externe 6,9 mil.lei (1,64 mil. euro)
Ministerul Muncii                     3,1 mil. lei (0,73 mil. euro)
Ministerul Apararii Nationale 2,1 mil. lei (0,5 mil. euro)
Ministerul IMM                         1,4 mil. lei (0,3 mil. euro)
Ministerul Economiei            1,1 mil. lei (0,2 mil. euro)
Ministerul Turismului             0,5 mil. lei (0,1 mil. euro)  total euro: 64,46 mil. euro
 
       Primele discuții privind Legea Turismului s-au realizat în perioada 2000-2002, atunci când sindicatele solicitau introducerea acestui tip de susținere a concediilor angajaților. Proiectul a suferit numeroase modificări, fiind promulgat în cele din urmă de Guvern sub forma OUG 8/18 febr. 2009. Federația Patronatelor din Turismul Românesc a fost principalul susținător al introducerii tichetelor de vacanță și a participat la negocieri încă din anul 2002.FEDERATIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMANESC
Presedinte,
Mohammad Murad
 

Relatii suplimentare:
dr. ing. DRAGOS RADUCAN
Vicepresedinte FPTR
Tel 0744.544.056